Експлоатацията на дограма в дома изисква правилна грижа

Често избирайки даден тип профили за дома не сме наясно със спецификите и характеристиките, а непознаването на материите, свойствата и качествата може да доведе до редица проблеми в бъдещата им експлоатация.

Не по-малко важен момент е монтажът. Неправилно монтираните профили са предпоставка за пораждането на всички главоболия, а това със сигурност ще скъси много живота им.

Една от най-допусканите грешки е неправилното полагане на дограма. Тук може да съдейства фирма кърти чисти извозва софия.

Ако дограмата на прозореца не е поставена върху специални поставки или подложки, то с течение на времето, изменя правилната форма, което затруднява и спъва отварянето.

Друг проблем, който изниква е недоброто уплътнение. В този вид грешка, прозорецът ще работи експлоатационно и без херметичност между него и стената.

Много често срещана практика в България е една фирма по монтажа на дограмата да се занимава с всичко. В другите страни има специалисти по всеки вид дейност. Едни монтират дограмата, други поставят стъклопакетите, трети извършват изолацията и т.н. Това до голяма степен е по-добрия вариант, защото човек не може да е специалист във всичко. А по този начин гаранцията за дългогодишно обслужване и качество на изпълнението ще е по-голяма.

Друг проблем при експлоатация на профилите са появата на конденз и мухъл, появяващи се по прозорците през зимата.

Ако изолацията не е направена монтирана или демонтирана първоначално се стига до усложнения. Ето, защо услугите по кърти чисти извозва софия.

При стария тип дървена дограма липсва такава херметизация и чрез промъкване на вятъра се постига естествена вентилация. Когато, обаче заменим старата с нова ПВЦ дограма, парата в дома, отделяна от ежедневни дейности като дишане, готвене, гледане, пране, къпане и други, остава в помещенията. По този начин се превишава концентрацията от влага и се полепва по слабите места. Този тип проблеми са най-често срещани в панелните блокове.  

Проявата на мухъл и конденз над и около прозорците, се дължи на липсата на топлинни качества на панела от бетон. Поставянето на дограмата е част от енергоспестяващия вид мерки и трябва да става в пакет. Това задължително е съпроводено с монтиране на външна топлоизолация в стените. Санирането на жилищни сгради е добър и комплексен метод, не само при нуждата от демонтаж на стара дограмата, за изолиране на общите пространства – стълби и мазета, изолация на покрив, подмяна на отоплителна инсталация и по. Комплексното саниране е необходимо, защото ако вие сте направили изолация на вашия дом, а  съседите под вас или над вас не са, отново има топлинни загуби и ефективността от вашите мерки няма да е 100% – ова.

Друг момент са ползите от вентилационните системи. Този вид допълнителни системи могат да се поръчат на сравнително достъпни цени, а ползите от тях са огромни. Най-новите методи за вграждането на този вид вентилации се извършва над самия стъклопакет. През клапите им еднакво се редуват струите топъл и студен въздух, което позволява и допринася за една умерена стайна температурна среда.

Най-големите загуби на топлина стават през прозорците. Така се появява въпроса за стъклопакета и стъклата. При стъклата има много варианти за енергоспестяващи или акустични.

Решенията за цялостния прозорец трябва да е комплексно. В избора му, трябва да се обърне еднакво внимание на профил, стъклопакета, а също така демонтаж и къртене. С услуги на кърти чисти извозва софия стара дограма, завършителна изолационната система ще е направена качествено и ефективно.

 

Подобни Публикации

  • 98
    Ориз със скакалци от пръв поглед звучи екзотично, нали? От друга гледна точка това ястие, малко непривично за жителя на европейския свят, тук трябва да се включи и Северна Америка, защото е цивилизация, която е…
  • 93
    Какво правите, ако имате нужда домът ви да се ремонтира. Какво правите ако има теч в банята или по някоя стена? Бъдете наясно с проблемите, които могат да бъдат причинени от проникване на вода, която…
  • 91
    Ноември и декември не са подходящи месеци за ремонтни работи в нашия дом. Но можем да ги използваме полезно, като замислим и плануваме как да изглежда нашата баня през пролетта, например. Банята е помещението, което…